Houtskool of briketten uit niet durzaam beheerd bos hebben een veel grotere impact op het klimaat als houtskool uit niet duurzaam beheerd bos.

Houtskool komt van overal in de wereld en wordt vaak op een hele inefficiënte manier geproduceerd.

De Nigeriaanse houtskool blijkt dramatisch voor het klimaat. Het heeft een ‘aardopwarmingsvermogen’ dat maar liefst veertien keer hoger ligt dan duurzaam geproduceerde Europese houtskool.

Lees het artikel in de onderstaande link er maar eens op na.

‘aardopwarmingsvermogen’ is een aanduiding voor de mate waarin een broeikasgas kan bijdragen tot de klimaatverwarming. De internationaal gebruikte afkorting is GWP (Global Warming Potential)

Is er geen fatsoenlijke houtskool?

Er bestaat houtskool met FSC- of PEFC-keurmerk, uit duurzaam beheerde bossen. Ook kokosbriketten van kokosafval, zijn wat duurzamer.

Is dat beter?

Het hout komt uit FSC-gecertificeerde Europese bossen, uit een straal van 200 km rond de fabriek. Per kilo houtskool is 4 tot 5 kilo hout genoeg. Het hout wordt niet gebrand, maar tot ca. 550 graden verhit, waardoor er minder schadelijke verbrandingsstoffen vrijkomen.

De houtskool van het merk ECHT is FSC gecertificeerd. De Briketten van de Lidl hebben een PEFC keurmerk. Er zal ongetwijfeld nog wel meer houtskool met een FSC of PEFC keurmerk op de markt zijn.

 

Bron: In Europese barbecues smeulen Nigeriaanse bossen – OneWorld