Een John Deere met een brandstofcel, dat is het doel. Ook op het platteland wordt gekeken naar alternatieve aandrijflijnen.

Loonwerker Cor Mechielsen uit het Groningse Oldenhove komt met het idee. Fossiele brandstoffen raken op, dus moet er worden gekeken naar alternatieven. Dat kan van alles zijn, maar Mechielsen vindt waterstof ronduit interessant. En bruikbaarder dan elektrische aandrijving, dat vooral geschikt zou zijn kleine trekkers met maximaal 50 pk. Tijdens de lange, zomerse werkdagen van loonwerkers blijft er bovendien nul tijd over om op te laden. De trekker moet constant inzetbaar zijn.

Wat ook helpt is dat het bedrijf van Mechielsen bezig is met CO2-reductie en er een ontmoeting was met de mensen van de Holthausen-groep, bekend van de Hesla. Of het ombouwen van een John Deere-trekker naar waterstofaandrijving tot een goed einde wordt gebracht is nog even afwachten. Allereerst is alles afhankelijk van subsidies. Er moet een investering van liefst 300.000 worden gedaan. De hoop is dat 80 % van dat bedrag gesubsidieerd wordt, als het veel minder dan dat wordt dan gaat de ombouw niet door.

Hulp van de plaatselijke dealer is alvast ingeschakeld. Want het zomaar wisselen van aandrijflijn zou voor foutmeldingen kunnen gaan zorgen. Maar het rekenwerk is klaar en de bouwtekeningen ook. De om te bouwen trekker is al in bezit van het bedrijf. Dus als de subsidie er is, dan kan het ineens snel gaan.

Tanken blijft nog wel een dingetje. Want waterstoftankstations zijn er in eigen land nauwelijks. Mechielsen wil daarvoor voorzieningen gaan treffen, zodat er in Groningen waterstof kan worden getankt. (Via: boederij.nl)

Foto: John Deere-trekkers van Loonwerker Mechielsen (mechielsen.nl)

Bron