Groene motieven, financieel gewin of bedrijfsdoelstellingen die uitstootvermindering voorschrijven. Feit is dat elektrisch rijden populairder wordt en dat is hoe dan ook positief nieuws.

En tegelijkertijd moet het succes niet worden overdreven. Afgelopen jaarwisseling reden er in Nederland in totaal 21.115 volledig elektrische auto’s rond, achtduizend meer dan een jaar daarvoor. Er is sprake van een doorlopende stijging en dat gaat voorlopig niet veranderen. Bijtelling is als zo vaak het sleutelwoord, want alleen volledig elektrische auto’s, en auto’s met een brandstofcel, profiteren van een lage bijtelling van 4 %. Alle andere auto’s komen uit op 22 % bijelling.

Door leasemaatschappij Mobility Service Nederland is onderzoek gedaan naar de populariteit van de volledig elektrische auto onder zakelijke rijders. Van de deelnemers aan het onderzoek overweegt 68 % om elektrisch te rijden. Vooral mensen die hybride hebben gereden, of ervaring hebben met elektrisch rijden, staan positief tegenover een elektrische auto.

Meer scepsis is er bij mensen voor wie elektrische aandrijving nieuw is. Dan rijzen er twijfels over de beschikbaarheid van laadvoorzieningen en de tijd die het kost om op te laden. Ook zijn er andere, vrij legitieme bezwaren. Een elektrische auto is nog altijd vrij duur en het rijbereik relatief beperkt. Ook het forse verschil tussen het beloofde rijbereik en de afstand die daadwerkelijk kan worden afgelegd wordt genoemd.

De belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden is volgens dit onderzoek de bijtelling, het milieu volgt op de tweede plaats. Volgens een onderzoek van laadpalenleverancier NewMotion zou voor Nederlanders het milieu de doorslag geven om elektrisch te rijden. Maar zouden er echt zoveel Tesla’s worden verkocht als het niet fiscaal gunstig zou zijn om een auto te gaan rijden met een cataloguswaarde van 1 ton?

Foto: VW e-Golf en e-Up bij een Fastned-station, door @carsofnl op Autojunk

Bron