Ook in de jaren ’90 was elektrisch rijden de toekomst.

Het is hoogst actueel en tegelijkertijd ook niet. De elektrische auto. Een goede twintig jaar terug viel er bij verschillen de autobouwers een elektrische stadsauto te krijgen. In theorie althans. Want de beschikbaarheid was niet noodzakelijk goed en de prijzen lagen hoog. De elektrische auto’s bestonden echter wel. Ook toen al was een beter milieu de inzet. En de matige beschikbaarheid is tot op de dag van vandaag niet geheel verdwenen.

Citroën AX Electrique
De Citroën AX Electrique werd gepresenteerd in 1993. Maar het zou nog duren tot 1995 voor de auto ook echt commercieel beschikbaar was. In hetzelfde jaar was er ook een praktijkproef in de Zuid-Franse stad La Rochelle (VIDEO, Franstalig). Waar bovendien werd gezorgd voor een publieke laadpunten en een heuse snellader. De AX heeft een vermogen van 20 kW (27 pk). De topsnelheid is 90 km/u. Achterin de auto zit een nikkel-cadmium-accupakket. Het rijbereik is 75 km bij stadsverkeer. De auto was altijd een driedeurs, naar keuze met of zonder achterbank.

Citroen AX Electrique

Renault Clio Electrique
De Franse evenknie was er ook met elektrische aandrijving. De Renault Clio Electrique. De auto werd ontwikkeld in samenwerking met Siemens en wereldkundig gemaakt in 1991. De auto zou in 1993 op de markt komen, maar dat heeft nooit echt doorgang gevonden. Ook de Clio Electrique heeft een nikkel-cadmium-accupaket. Bovendien is de achteras van een Renault Express gemonteerd, een bestelwagen, omdat de accu’s een frij fors gewicht van 298 kg hebben. Het rijbereik ligt tussen de 70 en 90 km. De topsnelheid is 95 km/u. De auto is handgeschakeld en heeft vier versnellingen. Ooit werd er een vijftigtal ingezet als deelauto in Saint-Quentin-en-Yvelines. Dat duurde slechts twintig maanden.

Renault Clio Electrique

Fiat Panda Elettra
Voor de niet-kenner is de Fiat Panda 4×4 de meest marginale der oer-Panda’s. Maar er blijkt een nog onbekendere Panda te bestaan, dat is de Fiat Panda Elettra. De auto werd in 1990 gepresenteerd. Een nobele poging van Fiat om tot de eersten te behoren met een elektrische auto, maar het resultaat was een trage en vierkante blokkendoos met overgewicht. Dat was te wijten aan het vermogen van slechts 14 kW (19 pk), terwijl de gehele kofferbak vol lag met loodaccu’s. Het totaalgewicht van de Panda kwam op 1.100 kg. De topsnelheid ligt op 70 km/u, met recht een stadsauto dus. Het rijbereik komt op 100 km, onder de meest gunstige omstandigheden. Er bestaat er in ieder geval nog een van in Nederland.

Fiat Panda Elettra

Beeld: citroen.com, quatrecilindres.com en rdvenema.nl

Bron