Source: Bouw kerncentrale Wales gestaakt

 

 

Hitachi stopt met de bouw van de nieuwe Wylfa kerncentrale (3 GW) in Noord-Wales. Dat heeft het Japanse concern vandaag bekend gemaakt. De beslissing kost het conglomeraat € 2,3 miljard. De Japanners zijn het niet eens geworden met de Britse overheid over een model voor prijsondersteuning.

De geplande centrale was het type Advanced Boiling Water Reactor (AWBR), een reactor van de derde generatie, waarvan er in Japan vier staan. Het budget voor de bouw van de centrale die rond 2025 af had moeten zijn  was €14,7 miljard. Hitachi had haar dochter Horizon, die aan het bouwen was, in 2012 van RWE en E-On overgenomen. Hitachi ziet ook af van de bouw van een vergelijkbare centrale in het Britse Oldbury.

In november maakte Toshiba al bekend dat het stopte met de bouw van de Moorside kerncentrale in Cumbria in Noord-Engeland, waaraan het samen met het Franse Engie werkte. Hinkley Point C (3,2 GW) is hierdoor op dit moment de enige Britse kerncentrale in aanbouw en zou in 2025 af moeten zijn.

Ruim 20 procent van de stroom in Groot-Brittannië wordt met 15 kerncentrales opgewekt. In 2035 moeten die allemaal dicht zijn. De afgelopen Britse kabinetten hadden hun hoop gevestigd op een nieuwe golf kerncentrales om dit verlies op te vangen. Deze strategie lijkt nu spaak te lopen.