Zonne-energie opwekken is mooi, maar niet ieder dak is geschikt. Onze projecten bieden daarom de mogelijkheid om samen met anderen te investeren in zonnepanelen op het daken van openbare (of andere) gebouwen. Zo kun je zelf duurzame energie opwekken en meedelen in de opbrengst.
In onze projecten plaatsen we zonnepanelen op daken van openbare gebouwen. (bijvoorbeeld het Stadhuis) Die worden door de deelnemers als coöperatie geëxploiteerd. Met ingang van 2014 mogen coöperaties namelijk gebruikmaken van de zogenaamde postcoderoos-constructie. (geldigheidsduur 15 jaar vanaf het moment van realisatie) De opgewekte elektriciteit wordt verkocht (bij Zon op Stadhuis was dat Greenchoice) en de energiebelasting daarover wordt verrekend met de individuele energierekening van de deelnemers. Iedere kilowattuur levert ca. 18 eurocent op. Vanwege deze (gunstige) condities zijn opbrengsten met een (geldelijk) rendement van tussen de 5 en de 7% niet abnormaal
In het geval van Greenchoice spant deze zich in om deze verrekening uit te voeren. De deelnemer krijgt een korting op de energierekening van de aangesloten energiemaatschappij met wie wij een overeenkomst hebben. Naast Greenchoice zou dat ook Qurrent, de Unie of Engie kunnen zijn. De vergoeding geschiedt vanuit de regeling verlaagd tarief. (Energieakkoord !) Greenchoice bijvoorbeeld vergoedt voor iedere klant die deelneemt aan een project jaarlijks € 15,00 (alleen stroom) of €35 (gas en elektra) aan Opgewekt in Purmerend. Daarmee worden de kosten van administratie, verzekering, etc. grotendeels betaald. Alle deelnemers van het het project worden lid van een coöperatie (bij de zonnepanelen op het stadhuis was dat de coöperatie Zon op stadhuis Purmerend) Voor Antoni Gaudi moeten we nog een keuze maken. Mogelijk dat we die toe gaan voegen aan Zon Op Stadhuis Purmerend als aparte groep Alle inkomsten uit de coöperatie(s) komen pro ratio ten goede aan de leden.
Leden moeten ALTIJD wonen binnen de postcoderoos van het beoogde project. Bij Zon op Stadhuis was dat de 4-cijferige postcode van de locatie van het stadhuis (1441) plus de aangrenzende 4-cijferige postcodes. Bij Antoni Gaudi ziet u de postcoderoos boven aan de pagina en kunt u kijken of u er binnen valt. De postcodes liggen, kortom, als blaadjes van een roos, (vandaar de naam) rondom de locatie van het project. De kosten: Bij Zon Op Stadhuis kwam één zonnepaneel (dankzij onder meer een substantiële bijdrage van de Rabobank)op 295 euro. Omdat er niet altijd subsidiegevers zijn kan een volgend project wel eens duurder uitpakken maar het streven is niet meer dan 320 euro. Dat laatste is het geval bij het project Antoni Gaudi. (320 euro exclusief). De BTW krijgt u terug !
Bedenk: toekomstige veranderingen in de energieprijs of wettelijke maatregelen kunnen van invloed zijn op het rendement!
Wilt je ook meedoen in ons volgende project? Schrijf je dan hier in
De verstrekte gegevens worden absoluut vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt. Je krijgt van ons een vervolgmail hoe je je kunt aanmelden als aspirant lid bij onze partner Zon op Nederland.
Met dank aan onze sponsors