Denemarken haalde in 2015 maar liefst 42 procent van haar totale elektriciteitsverbruik uit windenergie. Een absoluut wereldrecord.

Daarnaast is het wederom een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor; van 39.1 naar 42 procent. De Deense overheid heeft als ambitieus doel gesteld om in 2020 al haar elektriciteit uit windenergie halen.

Meer opbrengst dan verbruik

Toegegeven, in 2015 waaide het vaker en harder dan in voorgaande jaren, maar dat doet weinig af aan de prestatie van Denemarken. Sinds 2008 genereert het land elk jaar meer windenergie dan het jaar daarvoor. In het afgelopen jaar waren twee grote windparken, Anholt en Horns Rev, zelfs drie maanden buiten gebruik vanwege problemen met de bekabeling.

“We hopen dat Denemarken kan fungeren als een voorbeeld voor andere landen. We laten namelijk zien dat het mogelijk is om veel groene energie op te wekken én concurrerende prijzen voor elektriciteit te behouden”, zegt Lars Christian Lilleholt, minister van Energie, tegenover The Guardian.

Overschot

In sommige regio’s in het westen van het land werd vaak een overschot aan windenergie geproduceerd. Op een bepaalde dag in juli werd zelfs 140 procent van de landelijke behoefte aan elektriciteit met windenergie gegenereerd. Het overschot werd vervolgens verkocht aan Duitsland, Zweden en Noorwegen.

Een ander interessant detail: op 2 september draaide het volledige land op duurzame energie; zelf opgewekte windenergie en duurzame energie wat het land had gekocht van buurlanden.

bron