Kloosterveen is de eerste volledige wijk in Assen waar de openbare verlichting volledig uit led-verlichting bestaat. Wethouder Harmke Vlieg draaide onlangs symbolisch de laatste led-lamp in mast X153.

De gemeente Assen zet in op een versnelde verduurzaming van de openbare verlichting in Assen. Het streven is dat in 2018 alle lantaarnpalen in Assen led-verlichting hebben. Dit leidt, vanaf 2019 als alles vervangen is, tot een maximale verlaging van het stroomverbruik en zodoende ook tot een maximale besparing op stroomkosten en onderhoud.

In Kloosterveen, een relatief nieuwe wijk, staan veel lantaarnpalen die nog niet zijn afgeschreven. Daarom is in deze wijk gekozen voor verduurzaming (ombouw) van de bestaande installaties zodat er een led-lichtbron in geplaatst kan worden. Zo hoeven deze lantaarnpalen niet voortijdig te worden vervangen, maar is er wel direct een positief effect op het stroomverbruik. De led-lamp gaat naar verwachting 10 jaar mee. Na die 10 jaar is zowel de lamp als het armatuur zelf aan vervanging toe en wordt een led-armatuur geplaatst.

Er zijn in Kloosterveen 1.700 armaturen omgebouwd. Ook zijn 400 armaturen vervangen. Eind 2018 moet alle openbare verlichting in de gemeente Assen led-verlichting zijn.

 

Bron