Vanaf 1 januari 2018 zullen de meest vervuilende dieselwagens (euro 0 en euro 1) en later ook oude benzinewagens, het gewest niet meer binnen mogen, maar de eerste 9 maanden zullen er geen boetes worden uitgeschreven. De komende jaren zullen de normen telkens  op 1 januari strenger worden.

De belangrijkste reden waarom de Brusselse regering zo’n lage-emissiezone wil invoeren, is het verbeteren van de luchtkwaliteit.  Brussel haalt op dit moment de Europese normen voor luchtkwaliteit niet. Het is ondertussen ook duidelijk dat het autoverkeer in de stad en vooral vervuilende dieselwagens, de oorzaak zijn van de ongezonde lucht.

Stap voor stap

De lage-emissiezone wordt geleidelijk ingevoerd. Eerst worden de meest vervuilende oude dieselwagens gebannen. Op 1 januari 2019 mogen ook oude benzinewagens en dieselwagens vanaf euronorm 2 niet meer binnen. Zo wordt de lage emissiezone stapsgewijs strenger.

Het wordt meteen de grootste lage emissiezone van het land en spreidt zich uit over het hele Gewest. De Ring rond Brussel en ook enkele toegangswegen naar transitparkings blijven buiten de lage emissiezone.  Het gaat om de parkings Ceria-Coovi, Stalle en Kraainem. De pendelaar kan dus altijd tot aan de transitparkings rijden en daar overstappen op het openbaar vervoer.

De bedoeling is om de mensen eerst goed te informeren.  Op de website lez.brussels kan de automobilist alle informatie terugvinden. Vanaf 2 oktober start een grote informatiecampagne onder de naam “Je verplaatsen in Brussel kan op 1.001 manieren, behalve met een te vervuilende wagen.”

De controle van de zone zal gebeuren via ANPR-camera’s. Deze intelligente camera’s kunnen de nummerplaat van voorbijrijdende wagens registreren en dan wordt via de database van de Dienst Inschrijven van Voertuigen (DIV) gecheckt of het voertuig in de zone is toegelaten.

De eerste 9 maanden zullen er nog geen boetes worden uitgereikt. Daarna zal een inbreuk 350 euro kosten. Je kan ook 8 dagen per jaar een toelating voor een vervuilende wagen kopen aan 35 euro per dag.

Extra maatregelen

De Brusselse regering heeft ook een aantal begeleidende maatregelen genomen. Zo zet ze onder meer in op auto-delen, betere infrastructuur voor fietsers en investeert ze in elektrische bussen.