De meest duurzame haven (voor uitsluitend elektrisch aangedreven boten) van Nederland is geopend in de nieuwe stadswijk Amstelkwartier. De haven, E-Harbour, is een uniek project in de (jacht) – haven wereld en biedt plek voor 65 elektrisch aangedreven passagiersvaartuigen. E-Harbour is voorzien van Smart Charging elektra-infrastructuur en draait volledig op HollandseWind-energie.

E-Harbour voorziet, in een grootschalige oplaadbehoefte en is officieel als ligplaatshaven voor passagiersvaartuigen bestemd. Het gelijktijdig en snel opladen van een groot aantal elektrisch aangedreven vaartuigen vraagt om een zeer krachtige elektra-infrastructuur.

E-Harbour
Terwijl Amsterdam streeft naar veilige, legale én groene passagiersvaart, ontstaan er voor ondernemers in deze sector tegelijkertijd twee problemen: een tekort aan ligplaatsen en krachtige oplaadfaciliteiten. E-Harbour voorziet in deze behoeften door middel van een nieuw soort jachthaven. De door E-Harbour & Seijsener ontworpen beheerstechniek is zeer geavanceerd en vormt de blauwdruk voor toekomstige E-Harbours. Het ontwikkelde systeem wordt gevoed vanuit een superkrachtige 1000 kVa transformator op de wal. Ter indicatie: bij jachthavens in Nederland met 1000 ligplaatsen praten we meestal over ca. 250 kVa transformator.

“Het is de bedoeling om met deze voorbeeldhaven de transitie naar elektrisch varen in Amsterdam een verdere impuls te geven. Een E-Harbour van deze omvang biedt ook de gemeente de oplossing voor de lange wachtlijsten van de vele ondernemers die er nu zijn”

Samenwerking Eneco
Samen met duurzame partner Eneco heeft E-Harbour gekozen voor Eneco HollandseWind® uit windpark Heerhugowaard. De vaartuigen worden duurzaam opgeladen en varen op 100% schone windenergie met 0% CO2-uitstoot. Hiermee onderneemt E-Harbour met groene energie en met oog voor het milieu.

Ligplaatsen
Om de spreiding van ligplaatsen voor passagiersvaartuigen in Amsterdam te verbeteren, worden in het centrum geen ligplaatsvergunningen meer verstrekt. Ondernemers in de rondvaartindustrie zijn hierdoor aangewezen op locaties waar het innemen van een ligplaats juridisch is toegestaan. E-Harbour is bestemd als officiële ligplaats voor passagiersvaartuigen zodat de rondvaartondernemer voldoet aan een belangrijke exploitatievergunningsvoorwaarde van de gemeente.

Meerdere E-Harbours
“We zijn nog maar net open maar we liggen nu al bijna vol. Er is veel vraag naar ligplekken maar er zijn er helaas veel te weinig. Wij zijn bezig om in meerdere stadsdelen een E-Harbour te ontwikkelen. De plannen voor meerdere E-Harbours in Amsterdam worden door verschillende stadsdelen nu nog vaak gezien als een van de vele ligplaatsaanvragen in plaats van DE oplossing voor het ligplaatsprobleem en realiseren van klimaatdoelen.

Een haven van deze omvang biedt per stadsdeel de oplossing voor de vele ligplaatsaanvragen die er nu binnenkomen. Het realiseren van deze infrastructuur is een belangrijke voorwaarde om de ambities uit de nota varen te realiseren”.

Transitie
Binnen afzienbare tijd moeten alle commerciële booteigenaren in Amsterdam elektrisch varen en verplicht om hun benzine- of dieselmotor te vervangen. E- Harbour biedt de mogelijkheid om deze transitie te realiseren. Booteigenaren zijn van harte welkom.

Kijk voor meer informatie over E-Harbour op www.e-harbour.nl

Bron