Het is één van de weinige merken die überhaupt een auto met een brandstofcel in het modelaanbod heeft. En zoals het hoort, staat de ontwikkeling niet stil.

De Hyundai ix35 Fuel Cell is meer dan een paar jaar op de markt en nog steeds te koop voor een bedrag van € 67.500. De voorbije tijd is de auto allesbehalve een verkoopkanon gebleken. Het tegendeel is waar. Eind vorige maand waren er in Nederland in totaal 37 auto’s op waterstof geregistreerd, daaronder hoofdzakelijk exemplaren van deze Hyundai en Toyota Mirai’s.

Toch gaat de ontwikkeling van waterstoftechnologie door. Voor de toekomst belooft Hyundai een aandrijflijn die een vermogen levert van 120 kW (163 pk). Waterstof wordt als gebruikelijk onder hoge druk opgeslagen, maar in dit geval is de opslagdichtheid het hoogste wat de markt te bieden heeft. Dat levert een rijbereik op van 800 km. Dat is een waarde waar de gemiddelde elektrische auto voorlopig nog niet aan komt. Tegelijk kan worden betwijfeld of waterstof de toekomst heeft. Bij personenwagens lijkt het er niet echt op, voor vrachtwagens zouden de zaken wel eens anders kunnen liggen.

 Eerder kwamen er al conceptauto’s van Hyundai langs die daadwerkelijk eerder genoemde specificaties hebben. Zoals de Next Generation FCEV en de hier afgebeelde FE Fuel Cell Concept. Hyundai brengt volgende jaar een nieuwe suv op waterstof op de markt.

Hyundai wil een leidende positie innemen met waterstofaandrijflijnen. Verder belooft het merk tegen 2020 wereldwijd een totaal van 31 milieuvriendelijke modellen.

Beeld: Hyundai FE Fuel Cell

Bron