Komt de definitieve doorbraak van de elektrische auto?

Zo langzamerhand begint het aanbod van elektrische auto’s met prijzen tussen de 30 en 40.000 euro vrij ruim te worden. Relatief gezien is dat betaalbaar.

Dat zijn geen auto’s die stuk voor stuk hagelnieuw zijn; niet al deze auto’s zijn recent op de markt gekomen. Sommige gaan al wat langer mee, andere zijn recentelijk opgefrist en bijvoorbeeld voorzien van een groter accupakket. Het komt hier vaker voorbij, maar de norm op het gebied van batterijcapaciteit ligt inmiddels op 30 à 40 kWh. Waarmee het mogelijk is om gedachteloos afstanden af te leggen van een kilometer of 200. De gemiddelde Nederlander (die uiteraard niet bestaat, maar soit) kan instappen en wegrijden. Want zeg nu eerlijk, hoe vaak worden dergelijke afstanden gereden. En als de bestemming wat verder ligt, dan is er op er zeker moment altijd behoefte aan koffie of een kort moment van rust. Een prima gelegenheid om te snelladen.

En die doorbraak? Er zijn 20.000 volledig elektrische auto’s (98.000 met inbegrip van alle plugin-hybrides), op een totaal van 8,2 miljoen geregistreerde personenauto’s. Dat maakt van elektrisch rijden een vrij marginaal fenomeen, gunstige voorwaarden bij zakelijk gebruik ten spijt.

Maar we zijn hier niet voor een onderhoud over rijbereik of voor de laatste verkoopcijfers, maar voor het marktoverzicht. Wat is er beschikbaar, wat kost het en wat kan er aan plussen en minnen genoteerd worden? Een overzicht, in willekeurige volgorde, van wat er in de middenklasse op de markt is. Genoemd wordt steeds de consumentenadviesprijs inclusief rijklaarmaakkosten. Alle auto’s hebben een aansluiting om te snelladen bij aanbieders als Fastned en Allego, tenzij anders wordt aangegeven. Meer informatie over opladen en accutechnologie is HIER en DAAR te vinden in twee achtergrondartikelen.

Hyundai Ioniq Electric
Een ijzersterk aanbod. Door een gunstige vanafprijs, een goede aerodynamica en een ruime standaarduitrusting. De Hyundai Ioniq Electric levert 88 kW (120 pk) en een koppel van 295 Nm. Het accupakket heeft een capaciteit van 28 kWh. Volgens de NEDC-norm komt de auto 280 km ver, in de praktijk is dat zo’n 200 km. De auto is standaard onder andere voorzien van een navigatiesysteem, adaptieve cruise control, lane departure warning system en een warmtepomp. Er wordt opgeladen met maximaal 6,6 kW (28 A).
€ 34.295

Hyundai Ioniq Electric met een welvend futuristisch gebouw

Nissan Leaf
De oudgediende wordt afgelost door een frisse, nieuwe Nissan Leaf. De Leaf behoort wereldwijd tot de bestverkopende elektrische auto’s. Bewezen ervaring. Ook deze nieuwe Nissan Leaf is een sterk aanbod. Het accupakket meet 38 kWh, dat moet in de praktijk een af te leggen aftand opleveren van 250 km. Volgens de NEDC-norm is het rijbereik 378 km. De auto levert 110 kW (149 pk) en een koppel van 320 Nm. De introductie-editie van de auto heeft zaken als een navigatiesyteem, diverse rijhulpassistenten (ProPilot), een e-pedal dat het rempedaal in dagelijkse omstandigheden overbodig maakt, en een warmtepomp. Ook de Leaf laadt aan een laadpaal op met maximaal 6,6 kW (28 A).
€ 34.990 (Leaf Visia)

Een gerenderde Nissan Leaf op een brug

Volkswagen e-Golf
Een elektrische auto die niet als zodanig herkenbaar is, voor sommigen is het een pré. Als je komt voorrijden met een Golf worden er geen vragen geteld, de e-Golf lijkt bovendien sprekend op de GTE. De veel geziene stekkerhybride. De elektrische Golf heeft een vermogen van 100 kW (136 pk) en een koppel van 290 Nm. Het rijbereik is in de praktijk 200 km, terwijl het volgens de NEDC 300 km is. Opladen gaat op twee fasen, met maximaal 7,4 kW (16 A). Met een capaciteit van het accupakket van 32 kWh komt de auto even ver als de Ioniq. Mede het gevolg van de minder goede stroomlijn van de Golf. Ook hier is de uitrusting vrij ruim, met zaken als een navigatiesysteem, premium boordcomputer, adaptieve cruise control en comfortstoelen. Een onmisbare CCS-snellaadaansluiting is standaard. Naar goed Duits gebruik zijn er de nodige opties te selecteren. Voor een warmtepomp, die het rijbereik onder winterse omstandigheden vergroot, moet € 906 worden betaald.
€ 38.970

VW e-Golf in Mediterraans landschap

Renault ZOE R90/Q90
Dit is de oudste auto van het rijtje. Dat doet er niet toe. Met de auto zelf is weinig mis, zeker niet met het rijbereik. Het vermogen is met 68 kW (92 pk) voor de R90 en 65 kW (88 pk) voor de Q90, vrij bescheiden. Het koppel is voor de beide versies 200 Nm, de accucapaciteit 39 kWh. Het verschil tussen de R en Q is de snellaadfunctie, het rijbereik is in de praktijk om en nabij de 250 km. De R90 komt volgens de NEDC 403 km ver, voor de Q90 wordt een waarde van 390 km opgegeven. Met de Q90 is het mogelijk om met de type 2-aansluiting met maximaal 43 kW op te laden. Bij de reguliere laadpaal kan een ZOE op drie fasen worden geladen, met maximaal 22 kW. Een belangrijk voordeel ten opzichte van de concurrentie, die meestal op één fase laadt. Ook hier zijn zaken als een navigatiesysteem en een reguliere cruise control standaard. Rijstijladvies is er in de vorm van een ECO Coach. Ook Renault voorziet in een warmtepomp. De auto is wat kleiner dan de concurrentie en vrij straf geveerd.
€ 32.890 (R90) / € 33.590 (Q90)

Renaut ZOE in berglandschap

Smart Forfour Electric Drive
Ook de vierpersoons Smart is er in een volledig elektrische uitvoering, met exact dezelfde aandrijflijn als de tweepersoons Smart. Het vermogen is 60 kW (82 pk), met een koppel van 160 Nm. Het accupakket is met 16,7 kWh relatief bescheiden, wat ook van deze Smart een echte stadsauto maakt. Reken op een rijbereik van 100 km, of 155 km volgens de NEDC-norm. Er wordt opgeladen met 4,6 kW (20A), of optioneel met 22 kW (32A). Zoals het een Smart betaamt wordt er ruim de mogelijkheid geboden om het uiterlijk van de auto naar eigen smaak aan te passen, ook zijn er kekke kleuren beschikbaar. De elektrolivrei is volgens Smart een groene Tridion-veiligheidskooi en een zwarte carrosserie. Andere merken maken doorgaans gebruik van blauwe accenten om te laten zien dat er sprake is van een milieubewuste vorm van aandrijving, of een eco-dieselblok (denk: BlueHDI, BlueEfficiency, Bluemotion enz.). Ook voor de Smart Forfour Electric Drive geldt dat de auto vrij compacte afmetingen heeft. Dat alles wel tegen een bescheiden prijs.
€ 24.050

Smart Forfour Electric Drive bij Duits station


Meer lezen over: , , , , , , , , , , ,

Bron