Elektrisch rijden voor iedereen. Het zit eraan te komen.

De prijzen van accupakketten kennen een neergaande lijn. Al een jaar of wat. Een goede zeven jaar geleden was de eerste de beste volledig elektrische stadsauto immers nog onbetaalbaar. De Think City, of de drieling bestaande uit de Mitsubishi i-Miev, Citroën C-Zero en Peugeot Ion waren te koop voor bedragen van meer dan € 30.000.

De tijden veranderen. Elektrisch rijden zit in de lift en het gemiddelde accupakket is een stuk betaalbaarder geworden. Dat is een van de redenen dat er steeds grotere accupakketten worden gemonteerd in elektrische auto’s, de norm is nu een capaciteit van ongeveer 40 kWh. In 2010 kostte een accupakket nog ongeveer € 850 ($ 1.000) per kilowattuur. Vorig jaar lag het prijsniveau op ongeveer € 230 ($ 275) per kilowattuur, voor dit jaar wordt de prijs ingeschat op € 177 ($ 209), aldus een onderzoek van Bloomberg. Meer dan vijftig bedrijven zijn geraadpleegd. Waarbij wel de vraag kan worden gesteld of er echt open kaart is gespeeld.

Het is hoe dan ook een aardige raming, die laat zien dat de prijzen onvermijdelijk dalen nu de productie van accupakketten toeneemt. Als omslagpunt geldt de magische prijslimiet van $ 100 per kilowattuur. Of wat lelijker, uitgedrukt in Europese valuta is dat een bedrag van € 84. Is dat niveau eenmaal bereikt, dan is de stortvloed aan elektrische auto’s niet meer te stoppen en wordt de belofte van een ZOE voor de prijs van een Clio ingelost.

Bron