We vliegen er op los. Even een paar dagen naar de zon, een weekendje New York, een vergadering in Londen. Het vliegtuig is lekker snel en wordt almaar goedkoper. Heerlijk toch? Niet helemaal. Met het dalen van de prijzen is het aantal passagiersvluchten explosief gestegen. Vliegen dreigt daarmee de grootste bron van vervuiling te worden. Waar blijft de groene revolutie in de lucht?

In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internationale luchtverkeer niet eens opgenomen. Ondertussen gaan overheden door met het subsidiëren van luchtvaartmaatschappijen door al een halve eeuw tickets vrij te houden van btw en geen accijns te heffen op kerosine. Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief?

Hoogste tijd om op zoek te gaan naar de groene vliegtuigpioniers. Zij werken nu nog in de luwte aan een technologische revolutie van hybride en elektrisch aangedreven vliegtuigen. Decennialang heeft er bij de grote jongens Boeing en Airbus op het gebied van verduurzaming opvallend weinig fundamentele innovatie plaatsgevonden. Maar net als in de dagen van de Gebroeders Wright experimenteren gedreven pioniers met kleine vliegtuigjes die nu al hun eerste vluchten maken. Alleen nu aangedreven door hybride en elektrische motoren, met als doel de komende jaren aandrijving, accu’s en vleugelontwerp sterk genoeg te maken voor het vervoer van een steeds groter aantal passagiers. Hun toekomstdroom is dat we ons nog veel meer en veel gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen, maar dan schoon, stil en duurzaam.

Bron