De prijs van elektriciteit van offshore windenergie in Groot-Brittannië is gedaald onder het niveau van het omstreden Hinkley Point C, een geplande grote kerncentrale.

De afdeling bedrijfsvoering, energie en industriële strategie heeft maandag de resultaten van de veilingen voor staatssubsidies voor drie nieuwe offshore windparken onthuld.
In Denemarken won DONG Energy de veiling om Hornsea Two te bouwen, wat de grootste offshore windmolenpark ter wereld wordt voor de kust van Yorkshire in Engeland.
Innogy en het Noorse Statkraft wonnen de veiling voor Triton Knoll uit Lincolnshire in Oost Engeland, terwijl Moray in Schotland werd gewonnen door een consortium bestaande uit EDP Renewables uit Portugal en ENGIE uit Frankrijk.

“De projecten, die meer dan drie gigawatt elektriciteit zullen genereren, genoeg om 3,6 miljoen huizen te voorzien, tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds een aantrekkelijke plek is om te investeren in schone energie.”

Deze prijzen zijn gedaald tot 8,25 cent per kWh voor projecten die in 2021/2022 kunnen worden geleverd en tot 5,78 cent voor projecten die in 2022/2023 zullen worden uitgevoerd.

Nagel aan de kist
De prijs van offshore wind is ver beneden die van kernenergie gevallen.
Het gigantische Hinkley project werd vorig jaar uitgereikt aan een Frans-Chinees consortium, onder leiding van de Franse gigant EOF, maar werd geplaagd door lange vertragingen en kostenoverschrijdingen.

“De resultaten van vandaag betekenen dat wind goedkoper is dan kolen en kernenergie.”

De Vereniging van Nucleaire Industrie waarschuwde echter in een andere verklaring dat één technologie alleen de Britse uitdaging niet kan oplossen. Wind- en zonne-energie hebben het nadeel van onvoorspelbaarheid en we nu nog kolen of kerncentrales nodig hebben om de output te verhogen als er geen wind of zon is.

De Britse overheidssubsidies zijn nu gehalveerd sinds de laatste veiling in 2015 is gehouden.
Milieuactivisten hebben er bij de regering op aangedrongen om zich te concentreren op hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie om de in energiebehoeften van Groot-Brittannië te voldoen.

Advocaat Caroline Lucas van de Groene Partij, zei dat de enorme prijsdaling voor offshore wind de “spijker aan de doodskist” zou moeten zijn voor nieuwe kernenergie.

” De onuitputtelijke inzet van de Britse regering voor nieuwe kerncentrales zorgt ervoor dat we de komende jaren op hoge prijzen kunnen rekenen.We waren aangenaam verrast door de lage prijsstellingen in de laatste veiling.
Het stelt ook de prijs die betaald wordt voor Hinkley Point C in een ander perspectief. Niettemin blijft het een grote stap voorwaarts in de transitie naar een hernieuwbaar elektriciteitsnet”.

 

Bron