Het idee van aangebonden windturbines die elektriciteit opwekken uit overvloedige en betrouwbare wind op grote hoogte lijkt futuristisch.

De resultaten bevestigen dat er overvloedige windenergie daar is die mogelijk kan worden benut, waardoor de mogelijkheid van opwekking op grote hoogte een stap dichterbij komt.

“We zijn erg enthousiast over het voortzetten van dit werk.
Windturbines op het aardoppervlak lijden onder het zeer hardnekkige probleem van intermitterende windvoorziening.”

De onderzoekers gebruikten informatie over windsterktes op verschillende hoogtes die al beschikbaar waren bij het Amerikaanse ruimteagentschap NASA. Ze verwerkten deze onbewerkte gegevens om de gunstigste gebieden voor windenergiesystemen in de lucht te identificeren, en de optimale hoogten waarop de turbines moesten vliegen. Ze hebben ook rekening gehouden met dagelijkse en seizoensgebonden variaties (zie afbeelding).

“Optimale hoogten voor de turbines verschillen per regio en met de tijd van jaar en tijd van de dag.
Over het algemeen neemt de hoeveelheid windkrachtbronnen in de lucht toe met de hoogte.”

Vastgebonden vliegers kunnen mogelijk de flexibiliteit bieden om de hoogte van de turbines te variƫren als de windomstandigheden veranderen. De huidige technologie zou hoogstwaarschijnlijk het oogsten van windenergie op hoogten van twee tot drie kilometer toelaten, maar er is ook veel wind zelfs hoger dan dat.

Bron