Meten is weten, vaak een prima drijfveer voor energiebesparing. Met de lampenkoffer van energiecoöperatie Opgewekt in Purmerend kun je lampen testen en vergelijken. Zo zie je direct wat je bespaart als je overstapt op zuinige verlichting!

Ledlampen zijn zo’n 85% zuiniger dan gloeilampen van dezelfde lichtsterkte. Een ledlamp is duurder in aanschaf, maar gaat wel veel langer mee. Iedereen weet dat inmiddels wel, maar toch hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik. Zonde, want met energiezuinige lampen spaar je geld én milieu. Hoe trekken we elkaar nu over de streep?

Zelf testen met lampenkoffer

Lokale energiecoöperatie Opgewekt in Purmerend laat iedereen zelf het verschil ervaren met een speciale lampenkoffer. Je kunt zelf lampen testen en vergelijken en je ziet de harde cijfers achter elke brandende lamp: de lichtopbrengst (in Lux), het gebruikte vermogen (in Watt) en de lichtkleur (in Kelvin). Zo bepaal je zelf wat een zuinige én prettige lamp is!

Besparingsadviezen tijdens Energy Party

De lampenkoffer is onderdeel van de energiebesparingsfeestjes die Opgewekt in Purmerend organiseert. Deelnemers aan zo’n Energy Party moeten hun eigen energierekening meenemen. Door inzicht in elkaars energieverbruik ontstaat direct een constructieve dialoog tussen de deelnemers. Op basis van de eigen leefsituatie krijgt iedereen tips en persoonlijk advies over besparingsmaatregelen. “Die hoeven niet per se geld te kosten”, aldus Martien Roelofs, projectleider Energy Party bij Opgewekt in Purmerend. “Tijdens een avond leren deelnemers alles over de opbouw van een energierekening, hoe je met weinig tot geen geld kunt besparen en welke stappen je kunt zetten om de rekening te verlagen. Kleine aanpassingen en veranderingen in je dagelijks gedrag dragen daar al aan bij.”

Ondersteuning en subsidie

Om hun kennis op een pakkende manier over te dragen, schakelde Opgewekt in Purmerend een extern bureau in. Zij ontwikkelden de opzet van de Energy Party’s, inclusief een boekje voor deelnemers en een speciale training voor de instructeurs. “Hun begeleiding heeft bijgedragen aan het succes”, aldus Martien Roelofs. “Het samen doen, de interactiviteit, dát maakt de cursus tot een echt energiebesparingsfeestje!” Hij adviseert om vooral ook bij de gemeente of de provincie aan te kloppen. “Voor energiebesparing zijn veel subsidies beschikbaar. Kom je met een stevig onderbouwd plan, dan zijn er vaak volop mogelijkheden. We delen ons succes graag met anderen, dus zijn er cooperaties of anderen die willen weten hoe je zo iets aanpakt – ik vertel ze graag meer!”

Lampenkoffer in bruikleen

Opgewekt in Purmerend stelt de lampenkoffer graag beschikbaar voor lokale energieinitiatieven, wijkambassadeurs, buurtclubjes, scholen en andere non-profit organisaties. Je krijgt hem in bruikleen voor 10 euro per dag, en 100 euro borg. Bij de koffer zit een uitgebreide voorraad lampen – ook gloeilampen, halogeen en spaarlampen. Heb je interesse, neem dan contact op met Martien Roelofs via www.opgewektinpurmerend.nl/energyparty of telefonisch via 06-15018156.