Onder de naam Alliance 2022 wordt de elektrische toekomst van de merken geschetst.

Het samenwerkingsverband van Renault en Nissan is alweer een enige jaren oud. Inmiddels maakt ook Mitsubishi deel uit van de samenwerking. De merken hebben grootse plannen op het gebied van elektrisch rijden. Zoals zo ongeveer alle automerken dat hebben. Grote voordeel van deze drie fabrikanten is dat elektrisch rijden allesbehalve nieuw voor ze is. Zowel de Renault ZOE en Nissan Leaf zijn veel verkocht. Van Mitsubishi kennen we uiteraard de (niet zelden beschimpte) Outlander PHEV, maar ook de compacte en volledig elektrische i-Miev.

Alliance 2022 is een zesjarenplan, met als belangrijkste doel het behalen van synergievoordeel. Doel is 9 miljoen auto’s te verkopen, die op vier gedeelde platforms staan. De gedeelde aandrijflijnen moeten goed zijn driekwart van de verkopen. Na afloop moet er tien miljard euro zijn bespaard. Dat moet mogelijk worden door de ontwikkeling van gezamenlijke platforms en aandrijflijnen. Ook wordt er veel werk gestoken in elektrische aandrijflijnen en worden nieuwe technieken ontwikkeld die autonoom rijden en een hoge mate van connectiviteit mogelijk maken. Volledig zelfrijdende auto’s kunnen we ook van de merken verwachten.

In totaal komen er twaalf nieuwe, volledig elektrische auto’s op de markt. Tot aan 2022 zullen er ook 40 auto’s worden geïntroduceerd die in meer of mindere mate autonoom kunnen rijden.

Beeld: de techniek van de nieuwe Nissan Leaf

Bron