Volledig elektrisch vliegen is blijkbaar een stap te ver, maar aan een hybride vliegtuig wordt gewerkt.

Het behoeft maar nauwelijks toelichting dat vliegen nogal belastend is voor het milieu. Bovendien is het zo ongeveer onmogelijk om hoge eisen te stellen aan de uitstoot van vliegtuigen, aangezien vliegen een mondiale activiteit is waar landsregeringen maar nauwelijks invloed op uit weten te oefenen. De veranderingen moeten dus uit de luchtvaartsector zelf komen.

Eerder waren er zowaar opbeurende plannen van Easyjet. De prijsvechter wil elektrisch gaan vliegen. Nu is het de beurt aan Airbus, Rolls Royce en Siemens. Deze partijen hebben in een gezamenlijk bericht aangekondigd (ook) bezig te zijn met elektrisch vliegen, kleine kanttekening daarbij is dat het om een hybride vliegtuig gaat. Wel elektrisch, maar niet volledig.

 Vanaf 2020 moet de E-Fan X gaan vliegen. Dit toestel heeft in plaats van de gebruikelijke vier turbinemotoren, drie turbinemotoren en een elektromotor van twee megawatt. Wanneer de techniek voldoende is uitgekristalliseerd kunnen twee turbinemotoren en twee elektromotoren zorgen voor de aandrijving. Siemens en Airbus richtten in 2016 het E-Aircraft Sytems House op. In dat huis wordt gewerkt aan verschillende vormen van elektrische voortstuwing van vliegtuigen.

Verschillende relatieve nieuwkomers in de luchtvaartindustrie zijn overigens bezig met volledig elektrisch vliegen, zoals Zunum, Eviation Aircraft. Ook de Siemens Extra 330LE is volledig elektrisch. Voor al deze vliegtuigen geldt dat ze klein zijn en niet noodzakelijk ver komen. Het intercontinentale vluchtwezen blijft er voorlopig kersonine doorheen jagen, in duizelingwekkende hoeveelheden.

Meer lezen over: , , , , ,

Bron