In Eindhoven zijn een thuisbatterij én zonnepanelen geïnstalleerd in een appartementengebouw van Woonbedrijf . De zonnepanelen voorzien de algemene ruimten met lift en de batterij van stroom. Tegelijk zorgt de batterij voor fors lagere netbeheerkosten door de pieken in het stroomverbruik te reduceren. Dankzij de batterij daalt de energierekening voor de servicekosten met bijna 40 euro per woning per jaar. Zo is de thuisbatterij rendabel.

Dankzij de koppeling van de batterij aan de zonnepanelen blijft 95% van alle opgewekte zonnestroom aan de Kardinaal de Jongweg binnen het pand. Naast de jaarlijkse besparing van ongeveer 1300 euro op de netbeheerkosten neemt ook de uitstoot van CO2 met 1300 kg af. Dat helpt weer om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Rob Bogaarts, programmamanager duurzaamheid bij Woonbedrijf: “Ik ben blij voor de bewoners die het voordeel direct voelen. Maar er is ook een voordeel voor Woonbedrijf. De stroomvoorziening is hiermee een stuk duurzamer. Dat past bij onze stappen op het gebied van duurzaamheid.”

 

Een doorbraak voor thuisopslag in Nederland

Het residentieel opslaan van lokale zonnestroom in batterijen gebeurt nog erg weinig in Nederland. Zeker in vergelijking tot landen als Duitsland. Veel gehoorde argumenten: batterijen zijn duur en bewoners kunnen zonnestroom salderen. Kortom de business case kan niet uit. Dan blijft alleen het argument om CO2 te besparen overeind. Tot vandaag.

Het opslagsysteem dat iwell voor Woonbedrijf installeerde is voor zeker 120.000 appartementencomplexen met een lift rendabel. Het speciaal ontwikkelde modulaire batterijsysteem van iwell reduceert de piekstroom van de lift dermate dat aan het einde van haar levensduur de batterij netto geld oplevert. Verduurzamen en besparen gaan dus samen.

Woonbedrijf en iwell voeren deze installatie als proef samen uit. Als de proef slaagt kijkt Woonbedrijf of deze toepassing ook geschikt is voor de ongeveer 90 andere appartementengebouwen die zij verhuurt. Tegelijkertijd voert iwell bij een zevental woningcorporaties haalbaarheidsstudies uit voor opslag.

 

Energy trading als extraatje

Veel partijen proberen de business case voor opslag rond te krijgen met behulp van energy trading op verschillende energiemarkten. Dit blijkt in de praktijk nog flink lastig. iwell ontsluit ook de flexibiliteit van haar batterijen. Alleen zijn de opbrengsten slechts een extraatje, in plaats van het primaire verdienmodel. Gaat de handelsmarkt vliegen, dan is dit heel mooi. Gebeurt dit niet, dan staat er nog steeds een solide business case.