Windparken in de open oceaan kunnen veel meer hernieuwbare energie produceren dan die op land, mogelijk genoeg om de hele wereld te voorzien, zei een Amerikaanse studie op maandag.

Onderzoekers van de Carnegie Institution for Science vonden dat hogere windsnelheden over de open zee vijf keer zoveel energie zouden produceren als windturbines over land.

Terwijl er op dit moment geen op commerciƫle schaal windparken op de oceaan bestaan blijkt uit de bevindingen dat de technologie de moeite waard is om te bekijken, hoewel de kracht afhankelijk zou zijn van de seizoenen.

“In de winter zouden Noord-Atlantische windmolenparken voldoende energie kunnen leveren om alle huidige landen te kunnen voorzien”.

“In de zomer kunnen dergelijke windparken alleen genoeg stroom genereren om de vraag naar elektriciteit van Europa, of misschien alleen de Verenigde Staten, te dekken.”

Studie

De studie is gebaseerd op computermodellen die de productiviteit van grote Kansas windmolenparken vergeleken hebben met de indrukwekkende, enorme windmolenparken in de open zee.

De wind in sommige gebieden, met name de Noord-Atlantische Oceaan, zou veel krachtiger zijn omdat de wind die door windturbines wordt gevangen, de winden niet zoveel zouden vertragen als op land.

Ook open water windparken werden gezien als beter in staat om energie op te vangen die hoog in de atmosfeer afkomstig is en naar het oppervlak wordt getransporteerd, waar turbines het kunnen oogsten.

“We hebben geconstateerd dat grote windmolenparken in de oceaan in de meeste windenergie in de wind kunnen worden vangen.”

Bron