Waarom ook niet? Het is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer dat een klassieker wordt voorzien van een elektrische aandrijflijn.

Laten we wel wezen, een klassieker is de ideale auto om te elektrificeren. De gemiddelde verbrandingsmotor die enkele decennia oud is en vele tienduizenden kilometers op de teller heeft staan, is niet noodzakelijk verfijnd. Bij oude auto’s heet dat karakter, maar dat is niet alleen maar leuk. Zeker als er gewoon kilometers afgelegd moeten worden, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer.

Ombouwen

Dat bracht André uit Haaksbergen, die op het web schuilgaat onder de naam gromsound op het idee om zijn Daf 33 om te bouwen. Dat ding stond toch maar niks te doen. Eens in de zoveel tijd een apk-beurtje en een paar honderd kilometer op jaarbasis en dat was het dan wel. Zonde. Want wagens zijn er om mee te rijden.

 Dat leidde tot een mooi hobbyproject. Een elektrische aandrijflijn in de Daf 33 bouwen. Een idee dat minder nieuw is dan het lijkt. Want al in de jaren ’70 werden er Dafs gebouwd met gelijkstroommotoren en loodaccu’s. Niet verfijnd en loeitraag. Inmiddels valt zoiets beter uit te werken. Zelfs met het bekende pientere pookje. De Variomatic-transmissie werd voorzien van een vacuümpompje om te kunnen schakelen tussen de normale modus, ‘bergmodus’ om te sterker te kunnen afremmen en overdrive. Heijnsdijk hielp met de elektrische aandrijving.

Een strepentrekker is het niet

Het mag allemaal enige tijd kosten en vergt de nodig inzet, maar een jaar lang werken wordt beloond. Een Daf 33 leent zich prima voor een elektrische aandrijflijn. De auto gaat inmiddels als Daf EV 33 door het leven en heeft de RDW-keuring doorstaan. De prestaties zijn vergelijkbaar met de benzine-aangedreven variant. Een strepentrekker is het niet, met 16 kW en 22 pk. Maar tot 60 km/u is het voldoende vlot, om daarna gestaag door te gaan tot ongeveer 85 km/u. Het rijbereik ligt op ongeveer 60 km. Onder ideale omstandigheden gaat het richting de 70 km. Het hele verslag lezen van het ombouwen van deze Daf, dat kan HIER op de eigen site van gromsound (zoemsound?).

Actieradius

De afstand die wordt gehaald is bescheiden, maar passend binnen de gedachte dat meer niet altijd beter is. Als er consequent wordt opgeladen, dan zijn alle bestemmingen in de regio prima haalbaar. André kan pendelen tussen Haaksbergen en Lochem, respectievelijk woon- en werkplaats, en dat voor het luttele bedrag van één euro.

Lochem lijkt niet te berusten op louter toeval. Het is de plaats van LochemEnergie, een groene energiecoöperatie met bovendien een aantal elektrische deelauto’s, en er rijdt een elektrische Volvo 240 in het rond.

Meer elektrische klassiekers? Er bestaat ook een heuse elektrische Jaguar E-type. En ja, die is afkomstig van het Britse merk zelf. Ook bij auto’s uit het verleden is elektrisch rijden de toekomst. Mooie paradox.

Bron