Na de boswachter is er nu ook de luchtwachter. De laatste is niet noodzakelijk de lucht aan het afspeuren, op zoek naar vliegtuigen, maar moet zorg dragen voor een goede luchtkwaliteit. Milieudefensie lanceert het plan vandaag.

Aan een hoge luchtkwaliteit schort het zo nu en dan. Eerder werd er een spoedprocedure gestart door Milieudefensie omdat Nederland de Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit niet haalt. Op 14 november staat de organisatie weer bij de recher, ditmaal om middels een bodemprocedure schonere lucht af te dwingen.

De juridische weg is niet de enige die Milieudefensie bewandelt. Door luchtwachters in te zetten wordt de organisatie ook actiever op een lokaal niveau. De aandacht gaat in ieder geval uit naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Plaatsen waar het met de luchtkwaliteit matig is gesteld. Woordvoerder Anne Knol: “Daarom gaan de Luchtwachters daar als lokale luizen in de pels aan de slag. Ze controleren niet alleen de maatregelen. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad.”

De luchtwachters houden vooral in de gaten wat voor maatregelen er worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren en worden ingezet als lokale lobbyisten voor de groene zaak. Milieudefensie pleit onder andere voor forse investeringen in het openbaar vervoer en fietspaden, een maximumsnelheid op snelwegen van 100 km/u en 80 km/u op ringwegen, het opstellen van regels voor houtstook en het inbannen van de bio-industrie. Ook wil de organisatie overgaan tot het verplicht terugroepen van sjoemeldiesels en maatregelen om schonere auto’s, vrachtwagens en bussen op de weg te krijgen.

De Europese normen voor stikstofoxide en fijnstof worden op zeker 95 plekken in het land overschreven.

Bron