Onderzoek door Hilverzon heeft uitgewezen dat 13 bedrijven op bedrijventerreinen Kerkelanden en het Havenkwartier in Hilversum hun CO2-uitstoot tot 73 procent kunnen verkleinen.

Besparing

‘De besparing op CO2-uitstoot wordt niet alleen gehaald uit minder verbruik, maar ook uit het anders opwekken van energie’, aldus Hilverzon. ‘Door een andere luchtbehandeling en het aanbrengen van zonwering kan een bedrijf al besparen op verwarming of koeling van het pand. De panden kunnen (opnieuw) worden ge├»soleerd waardoor de klimaatbeheersing minder energie kost. Ook de aanleg van een nieuwe cv-ketel en led-verlichting zorgen voor energiebesparing. De benodigde energie voor licht en klimaatbeheersing kan worden opgewekt door zonnepanelen en warmtepompen, die allebei kunnen worden aangelegd met subsidie waardoor de terugverdientijd van de investering bekort wordt.’

Terugverdiend

De benodigde investering is in gemiddeld 9,9 jaar terugverdiend. De directe CO2-reductie loopt op tot 1.655 ton CO2. Deze resultaten komen naar voren uit de energiescan die is uitgevoerd bij de betreffende bedrijven. HilverZon heeft deze scans gemaakt op uitnodiging van de bedrijvenvereniging.

Subsidie

Er zijn 5 verschillende subsidieregelingen waarop aanspraak kan worden gemaakt. Over de totale investering van in totaal 4,22 miljoen euro kan ruim 1 miljoen euro subsidie worden aangevraagd. Veel bedrijven zijn enthousiast over deze resultaten en willen naar aanleiding van deze scans graag doorpakken. Een aantal verduurzamingsmaatregelen, waaronder investeringen in zonne-energie, wordt nu al voorbereid.

Bron