Record-breaking: The Opel Ampera-e covered a total distance of 754.9 country road kilometers on a single charge.

Er zijn momenteel twee elektrische auto’s hypewaardig. De Tesla Model 3 en de Opel Ampera-e. De auto’s delen een aantal eigenschappen. Ze zijn relatief betaalbaar, hebben accupakketten met een capaciteit van minstens 50 kWh en een absurd lange levertijd. De eerste Opel Ampera-e’s zijn inmiddels geleverd, maar op de Tesla Model 3 is het nog lang wachten.

Geduld moet ook worden betracht door iedereen die nu een Opel Ampera-e bestelt. Die mensen komen achteraan in een ellendig lange rij. De Opel Ampera-e is populair want de auto heeft een accupakket van 60 kWh. De gemiddelde nieuwkomer in de wereld van elektrisch rijden kijkt vooral naar het cijfertje dat de accucapaciteit uitdrukt, uit een onbedwingbare angst stil te vallen met een lege accu. Dat het Nederlandse snellaadnetwerk prima is en de gemiddelde dagafstand de 100 km niet overstijgt, wordt gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

De tol van de roem van de Ampera-e is dat er noodgedwongen een einde komt aan de mogelijkheid tot reserveren in Noorwegen. Teveel mensen willen er een en de productie wordt niet opgevoerd. Sowieso is de auto in zekere zin problematisch. De auto is ontwikkeld door General Motors en in Amerika verkrijgbaar als Chevrolet Bolt, terwijl Opel is overgenomen door PSA. Het wordt dus tijd dat PSA met eigen elektrische auto’s op de markt komt.

Volgens Opel-woordvoerder Christopher Rux zijn er tot op heden bijna 1.000 Opel Amerpa-e’s geleverd in Europa. Vooral in Noorwegen, maar ook in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Alleen al in Noorwegen is de elektrische Opel 5.000 keer gereserveerd. Exacte levertijden worden door de woordvoerder niet genoemd. Ook in Nederland gaat de levertijd rap richting een jaar.

Bron