Vorige week dinsdag was een historische dag: Shell kondigde een koerswijziging aan. Shell wil de gemiddelde CO2-uitstoot van zijn eindproducten halveren. Daarmee zet Shell de eerste stap naar een duurzaam energiebedrijf.

Internationale media als de New York Times en de Guardian citeerden de reactie van Follow This, dat samen met 11% van de aandeelhouders Al langer aandrong op verduurzaming van de activiteiten van Shell. Onder die aandeel houders zijn beleggers als Actiam, MN, Achmea IM en Van Lanschot Kempen.

Shell kijkt nu als eerste oliebedrijf ter wereld verantwoordelijkheid te nemen voor de CO2-uitstoot van zijn eindproducten. Dat kan alleen door over te stappen op duurzame energie, waar Shell veel meer in gaat investeren. Op de aandeelhoudersvergadering in mei was dit nog een brug te ver.

Nu Shell verantwoordelijkheid neemt voor de CO2-uitstoot van zijn eindproducten, is het enige discussiepunt de hoogte van het doel. Om het Klimaatakkoord van Parijs te halen, hebben we geen halvering van de CO2-uitstoot nodig, maar een CO2-neutraal energiesysteem in 2050.

Donderdag dient Follow This daarom een nieuwe resolutie in om de steun van de aandeelhouders zichtbaar te maken in mei 2018. De missie van de actiegroep blijft: zorgen dat Shell zich genoeg gesteund voelt (en blijft voelen) om zijn volle gewicht achter de overgang naar duurzame energie te zetten. Als deze resolutie wordt aangenomen wil Follow This zich gaan richten op de rest van de olie-industrie.

Lees meer over: , ,

Bron