Opgewekt in PurmerendPURMEREND – Op het dak van het stadhuis in Purmerend komen zonnepanelen. Wethouder Mario Hegger en het bestuur van ‘Opgewekt in Purmerend’ tekenden daarvoor woensdag 27 mei 2015 een intentieovereenkomst.

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het stadhuis moet bijdragen aan het behalen van de landelijke, provinciale en gemeentelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Het initiatief is bedoeld voor inwoners van Purmerend en Zuidoostbeemster die wel zonnepanelen willen, maar daartoe geen mogelijkheden hebben omdat ze bijvoorbeeld geen eigen huis hebben of omdat hun dak niet geschikt is. Zij kunnen investeren in één of meerdere panelen op het stadhuis.

Duurzaam dak

De exploitatie van de zonnepanelen is in handen van Opgewekt in Purmerend, een bewonerscoöperatie die in 2012 is opgericht om inwoners te stimuleren duurzame energie op te wekken. Voorzitter Martin Havik: ‘We zijn al heel lang in gesprek met de gemeente, en eindelijk is het nu zover. Op het dak van het stadhuis ligt nu grind, daar heeft niemand wat aan. Wij willen heel graag aantonen dat het dak duurzaam kan worden gebruikt op een manier waar alle inwoners wat aan hebben.’

250 panelen
Als er genoeg geïnteresseerden zijn voor minimaal 100 panelen, kan de plaatsing doorgaan. ‘Op dit moment (augustus 2015) zijn er al voor 150 panelen geïnteresseerden. Op het stadhuis is plaats voor maximaal 250 panelen. Hoe meer er geplaatst worden, hoe voordeliger de investering is.’

Plaatsen
Wij zijn momenteel (augustus 2015) in overleg met de gemeente over de laatste details en hopen spoedig groen licht te krijgen.