REJ_418_1898.CR2
Op zaterdag 22 april 2017, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren Edam-Volendam, Beemster, Waterland en Purmerend gezamenlijk een regionale duurzaamheidsbeurs. Deze beurs heeft tot doel om de inwoners van deze gemeenten te informeren over de verduurzaming van hun huizen. In eerste instantie gaat het daarbij om het treffen van energiebesparende maatregelen. Maar ook het gescheiden inzamelen van afval, het hergebruiken van materialen en/of het kopen van duurzaam voedsel kunnen aan de orde komen.

De regionale duurzaamheidsbeurs zal plaatsvinden in art Hotel Spaander te Volendam. Het is mogelijk om in dit hotel maximaal 36 stands (marktkramen) te plaatsen. Op het buitenterrein is ruimte voor het plaatsen/showen van bijvoorbeeld elektrische auto’s, fietsen of andere vervoermiddelen. De kosten voor het gebruik van een kraam (of een plek op het buitenterrein) zijn gratis. De standhouders ontvangen ook tegoedbonnen voor koffie en lunchpakketten, maar niet onbeperkt.

Het kosteloos aanbieden van stands is mede mogelijk doordat ondernemers (Spaander) (een) bijdrage(n) in natura leveren en de betrokken gemeenten de overige kosten voor hun rekening te nemen. Wel is het van belang dat de ondernemers hun medewerking verlenen aan het aantrekken van publiek. Zij kunnen dat doen door bijvoorbeeld het geven van korting of het verstrekken van extraatjes. Het is de bedoeling om deze acties mee te nemen in de publiciteit.

Aan het evenement zal de nodige publiciteit worden gegeven. Zo wordt er onder meer een special uitgebracht. Deze special wordt onder alle inwoners in de regio verspreid. Daarnaast kunnen bezoekers of andere belangstellenden zich (laten) inschrijven voor een vlucht met de Catalina vanaf het water van het IJsselmeer. De Catalina is een historisch watervliegtuig. In totaal kunnen er 4 vluchten worden gemaakt. Per vlucht kunnen maximaal 15 mensen een half uur deelnemen aan een indrukwekkende vlucht over de deelnemende gemeentes. Bezoekers van de beurs maken via een prijsvraag kans op een gratis vlucht met de Catalina! Ook de bekende weerman Reinier van der Berg – de weerman van RTL4 en specialist in klimaatverandering– zal een presentatie verzorgen. Hij benadrukt in zijn lezingen en publicaties het belang van duurzaamheid.

Kijk hier voor meer informatie over de rondvlucht met de Catalina.